27.07.2017, 12:09

Prognozowane obroty w handlu detalicznym

Agnieszka Szlaska-Bąk
Consultant, Customer Analytics & Sales Strategies
GfK Polonia
tel.:+48 22 43 41 612
Maciej Siejewicz
Marketing & Communications Manager
GfK
tel.:+48 22 43 41 239
mobile:+48 500 100 500

Warszawa, 27 lipca 2017 r. – Największe i najbardziej rozwinięte rynki w Europie oferują detalistom korzystne warunki, ale jednocześnie mogą też okazać się dla nich wymagające, czy to pod względem konkurencyjności, czy, w niektórych przypadkach, także pod względem niemal całkowitego nasycenia.

Wyniki najnowszego raportu GfK dotyczącego trendów w europejskim handlu detalicznym pokazują, że największy wzrost obrotów w handlu detalicznym w 2017 r. jest prognozowany dla średniej wielkości rynków europejskich, takich jak Ukraina (+12,3%), Rumunia (+9,8%), Norwegia (+6,2%), Węgry (+5,7%), Estonia (+5,5%) i Polska (+5,3%). Z kolei dla większych gospodarek, takich jak Niemcy (+1,0%), Włochy (+1,2%), Francja (+2,0%) czy Hiszpania (+2,9%), przewidywany wzrost jest znacznie mniejszy. Mapa miesiąca GfK ilustruje prognozowane tempo wzrostu obrotów w handlu detalicznym w Europie w 2017 r.

>> Pobierz pełny raport i zapoznaj się z kompleksową analizą branży handlu detalicznego

GfK

GfK to jedna z największych firm badawczych na świecie, zatrudniająca ponad 11 000 ekspertów, którzy codziennie starają się odkryć nowy sposób patrzenia na to, jak żyją, myślą i kupują ludzie na ponad 100 rynkach.

Instytut GfK nieustannie wprowadza do swoich badań innowacje, stosuje zaawansowane technologie oraz precyzyjne metodologie, aby zapewnić swoim partnerom biznesowym jak najlepszą wiedzę o ich klientach.

rozmiar: 838.4 KB, typ:
dodano: 27 lipca